I mai springer bunadene ut

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

17 mai barnetog

Bunader i Nedre Buskerud. Folkedrakta, bunaden, er en del av det tradisjonelle kulturmønsteret i det gamle samfunnet, men dessverre fantes det ingen bunad for de nedre bygder i Buskerud. Derfor satte Buskerud Bondekvinnelag i 1938 ned en nemnd, som skulle arbeide med å finne fram til en bunad for hele Nedre Buskerud: Eiker, Lier, Drammen, Modum, Røyken, Hurum og Sandsvær. Nemnda innledet et samarbeid med lektor ved Statens Kunst- og håndverksskole, Halvdan Arneberg.

Nemnda satte i gang med å lete: De undersøkte i museer, i Riksarkivet, i gammel litteratur og det ble avertert i pressen, men man fant dessverre ikke meget å holde seg til. Selv om kulturskatten på dette området var liten, var det allikevel nok til å «skape» en bunad.

I skapelsesprosessen var den gang 80-årige fru lærer Grann til uunnværlig hjelp. Hennes oldemors gamle skjorte, likeledes skjortespenne og veskelås, ble kopiert. Halvdan Arneberg stod for tegningen av broderiet på bunaden. Ideen fikk han fra rosemønster og farver brukt til dekor på gamle møbler fra Eiker. Her kan nevnes at Arneberg var en flittig benyttet bunadtegner i hele landet på den tida.

På årsmøtet i Buskerud Bondekvinnelag, 19. mai 1939, ble Nedre Buskerud-bunaden godkjent, og bunaden ble første gang vist fram 2. juli samme år. Resultatet ble en mørk grønn farge i stakk og liv med røde, smale kanter. Bunaden leveres og sys også i svart stoff. Videre har den brodert belte med sølvspenne, veske med lås og cape i stakkens stoff. Et svart underskjørt hører også med til bunaden.

Sølvet til bunaden er kopier etter gammelt sølv fra Eiker. Sølvet består av én ringsølje, én stor sølje, åtte sølvknapper med ringer, sølvkjede til å snøre livet med, beltespenne, veskelås, mansjettknapper, capespenne, ørepynt og skospenner. Sølvet til bunaden produseres og leveres av gullsmed Ernst Tande AS i Hokksund, i samarbeid med bunadnemnda i Buskerud Bondekvinnelag.

Samtidig med festbunaden ble det laget en blåtøybunad, i grønt, til sommerbruk. Bunaden er kantet med rustrødt stoff. Skjorta er hvit eller beige bomull. Den har en lett bord i korssting og holbeinsøm i rust og koksgrått.

Andr. Thorkildsen AS, ett av de eldste firmaene i Drammen, ble etablert allerede i 1898. Dette firmaet har vært eneforhandler av Nedre Buskerud-bunaden siden 1939. Bunadsnemda, i samarbeid med Andr. Thorkildsen AS, avholder også kurs i søm av bunaden.

Publisert i TEMA:EXTRA og Drammens Tidende.

 

Legg igjen en kommentar