Lønn for strev – bli kjent med Ann Karin Thorgersen på lønns- og tariffseksjonen

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Opp noen rådhustrapper til 4. etasje, bortover en korridor, inn ei dør, nok en korridor som svinger seg som en orm – og så er vi framme: Ann Karin Thorgersen på lønns- og tariffseksjonen tar i mot på et lyst kontor med store NSB-plakater med vakre norgesmotiver på veggene. Hun er ei av fem som har som oppgave å utbetale lønn den 12. i hver måned til omlag 6.500 personer, et tall som også inkluderer 1.800 til 2.000 pensjonister.

– Så har vi Jorunn Borge som tar seg av sykelønn og Svein Berg er sjefen vår, forklarer Ann Karin.

Ann Karin Thorgersen har vært i Drammen kommune siden 1977, og i tillegg til sitt kommunale arbeid er hun mor til tre og bestemor til fem i alderen 1½ – 12 år. På kontorpulten står en blid barnebarntrio i glass og ramme.

– Jeg har bodd i Drammen i hele mitt 58-årige liv, sier Ann Karin, – først i Gropa, så Bangeløkka og de siste 15 årene i Strømliveien på Gulskogen. Drammen er en bra by å bo i. Det er kort vei til marka, og vi har den fine elva. Jeg prøver å få gått noen spaserturer om kveldene, men jeg er ikke alltid like flink, innrømmer Ann Karin, som gjerne også bruker kveldene til å sy og strikke. Hun er nå ivrig opptatt med å gjøre ferdig en adventskalender, som skal selges på julemessa til Metodistkirken.

– Jeg har vært medlem siden jeg var 17-18 år, og vi ei gruppe på 5-10 damer som møtes hver torsdag på høsten for å lage forskjellige ting til messa. Tidligere har jeg sydd en del dukkeklær, forteller Ann Karin. Familien har også hytte på Holmsbu, og det siste året har de vært travelt opptatt med å sette opp et anneks.

– Hytta ligger like ved vannet, og det hender vi er ute og fisker. Men jeg liker ikke å ta fisken av kroken, og ikke liker jeg å rense den heller, medgir Ann Karin.

Ann Karin Thorgersen så en søknad i avisa, søkte og fikk jobben i lønns- og tariffseksjonen.

– Da var ungene så store, at jeg hadde lyst til å gå ut i arbeidslivet igjen. Tidligere jobbet jeg hos Ole K. Karlsen, som den gang var et lite firma med et par ansatte på kontoret. I disse 21 årene ved lønns- og tariffseksjonen har jeg hatt det fint, og jeg syns forholdene her er veldig bra, understreker Ann Karin, – selv om arbeidssituasjonen vår også er blitt litt mer stresset. Det kan skyldes at det har vært inntakstopp i lang tid og kanskje noe ligger i tida – overalt er det jo mas. Men vi har alltid fått lønna ut til rett tid, og vi har lite klager. Kollegene ved lønns- og tariffseksjonen har sine faste “kunder”.

– Ser jeg et navn vet jeg sånn noenlunde hvor de jobber i kommunen, men jeg husker verken lønnsnummer eller stillingstittel, sier Ann Karin.

– Mine faste kunder er Drammen Drift, Drammen Eiendom, Strømsø-, Gulskogen og Åskollen sykehjem, i tillegg til 14 forskjellige barnehager, sier Ann Karin, og forteller at alle på lønns- og tariffseksjonen prøver å betjene ansatte i pleie og omsorg og barnehageavdelingen.

– Da kan vi overlappe hverandre, noe som kan være kjekt ved for eksempel sykefravær, mener Ann Karin.

Ann Karin Thorgersen synes det er all right å sitte litt bortgjemt i byens rådhus.

– For meg er denne lille kretsen på lønns- og tariffseksjonen et godt og stort nok kontaktfelt, mener Ann Karin.

– Men jeg har mye kontakt med folk over telefon. Dessuten har vi vært ute hos ansatte for å lære dem å punche, legge inn og finne fram opplysninger. Jeg tror ikke folk skjønner hvor mye jobb som ligger bak hver lønnsslipp, sier Ann Karin, – de tror kanskje at vi bare trykker på en knapp og så kommer slippen ut fiks ferdig av seg selv. Det er blant annet ganske mange lønnsmottakere som har endringer hver måned.

– Tidligere satt vi og summerte på regnemaskin, nå skjer dette automatisk på dataen, forklarer hun. Lønnsoppgaver kjøres ut i desember og sendes til hver enkelt lønnsmottaker, ligningskontoret og skatteetaten. Og annenhver måned sendes også skatt- og arbeidsgiveravgift.

– Dessuten sender vi regning til særbedriftene Lindum ressurs og gjenvinning KB, Pensjonskassen, Drammensbadene, Drammen Drift KB og Drammen Eiendom KB, som fører sitt eget regnskap, men vi gjør lønnsjobben for dem – noe de må betale for, forklarer Ann Karin, som forsikrer at hun ikke tar med seg jobben hjem: – Der er det greit å ta det med ro, sier Ann Karin Thorgersen, ei av de trofaste lønnsmottakerne i lønns og tariffseksjonen.

Publisert i 1998.

Legg igjen en kommentar