Mar ønsker velkommen til Matendo

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Fakta:

Matendo kulturkafé – et samlingssted for alle kulturer og hudfarger.

Adresse: Tollbugata 14, 3044 Drammen.

Postboks 601, 3003 Drammen.

Du kan treffe Mar Gueye på telefon 32 83 51 75.

Mar Gueye. 35 år. Fra Senegal i Vest Afrika. Flyttet i 1990 fra Frankrike til Norge. Studert jus i Frankrike og økonomi i Norge. Er i dag kulturarbeider og fransk tolk i rettsvesenet og Utenriksdirektoratet (UDI).

– Jeg har nettopp flyttet til Drammen med kone og barn, forteller Mar Gueye, og skjenker kaffe i to fargerike krus. Sønnen på to år har fått barnehageplass, og nå håper Mar at kona med fire års reiselivsutdannelse skal få seg arbeid. Mar gleder seg til å ta fatt som kulturarbeider i Drammen, og har mange planer: kurs både i trommer, tablas og magedans, samt familiekafé på lørdager.

– Å spille tromme tror jeg alle kan lære, for trommespill er ikke “medfødt”. Selv lærte jeg å spille tromme som student. Dessuten er jeg veldig glad i å danse, forteller Mar, som mener at alle kan danse og alle kan spille tromme. Så nå har du sjansen!

Koordinator og inspirator
– Jeg ble kjent med Deo Kiligitto på Kalvøya barnefestival i 1991, og fra da av samarbeidet vi mye. Vi snakket blant annet om jeg burde flytte til Drammen. Jeg har bodd både i Bø i Telemark, Halden og Oslo. Etter at Deo døde ble jeg spurt av hans kone Marit om jeg ville fortsette Matendo kultursenter, noe jeg takket ja til. Jeg er ikke en utøvende musiker som Deo, men jeg hanker inn kulturelle krefter som kan opptre. Så nå er jeg her og ser fram til å bli og jobbe i Drammen, sier en optimistisk Mar.

Han har allerede blitt kjent med noen afrikanere, som er bosatt i byen: to fra Senegal og en fra Elfenbenskysten.

– Takket være økt interesse for kultur trives innvandrere bedre. Selv trives jeg. Og tida går så fort, da jeg er i farta hele tida, sier Mar Gueye.

Offisiell åpning
var 22. september, og dette ble starten på ei spennende framtid for Matendo kulturkafé, Mar og hans familie.

– Jeg håper å være en ressurs, et knutepunkt, en problemløser, som kan se en sak fra innvandrernes ståsted. Vår ballast er at vi har en annen kulturbakgrunn i et “nytt” samfunn. I et arbeidsmiljø skal vi være en ressurs, og da må vi selv legge grunnlaget: å snakke godt norsk og lære oss å leve i et norsk miljø. Nå har jeg vært her i landet i 10 år, men jeg har fremdeles mye å lære. Og før du klager, se deg selv i speilet, råder Mar Gueye uten å heve pekefingen.

Framtidsønsker
– Jeg håper Matendo kulturkafé vil markere seg i Drammen, og prege byen med positive innspill. Kanskje blir det Norges største internasjonale kafé? En kulturell plattform for hele Norge. Mitt ønske er å gjøre Drammen kjent og brukbar for alle nordmenn – en by som er kjent for å bryte grenser. Matendo kulturkafé har ressurser og tilbyr fellesskap. Vi vil kombinere det seriøse med det gledesfylte. For ingenting er umulig, mener Mar Gueye, en drammenser med pågangsmot.

Publisert i 2001.

Legg igjen en kommentar