Nå og framover

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Store gravemaskiner og tunge lastebiler har i dag inntatt deler av Marienlyst-området. Hestekrefter og rå styrke, jern og stål, kamp med klokka og store beløp står på spill. Det går fort i svingene og på oppløpsida. For om ett år kan små og store drammensere spenne på seg skøytene og skli bortover en flott isarena, mens de sommerstid kan løpe over ei flott kunstgressmatte.

At arbeidet går fort unna ser vi for hver dag som går. Gravemaskinene spiser seg framover og lager dype grøfter i landskapet. Rør og kabler blir puttet nedi og siden gjemt, men ikke glemt under jord og asfalt. Marienlyst idrettspark er i ferd med å finne sin nye form.

  1. prosjekt:

Daglig leder i Drammen Eiendom KB, Tore Justad, og økonomikonsulent Roy Themte i resultat og budsjett, forklarer både med ord og planskisser: – Om knapt ett år vil den nye is- og kunstgressbanen stå ferdig. Her blir det en 400 meters bane for bandy og lek, samt én for hurtigløp, forteller Tore. – Isperioden varer fra cirka 15. oktober til 15. mars, legger Roy til. Da kan vi selv regne ut når kunstgressperioden er.

  1. prosjekt:

Bilene er nå for alltid stengt ute fra Schwartzgate: her blir det en spaservei. – En tribune med 500 sitteplasser kommer “vegg i vegg” med Idrettens Hus. Tilbygget vil også inneholde kontor, servicebygg og parkeringsplasser til 100 biler, og en liten tribune mot skøytebanen, forklarer Tore og peker på tegningen. – Denne skal stå ferdig i oktober/november neste år. Det hadde vært fint om den stod ferdig til bandysesongen starter, sier Roy, og legger til at stenging av Schwartzgate har gått smertefritt.

  1. prosjekt:

Drammen trenger et nytt bad og det vil komme. Badet skal plasseres der dagens sportskafé ligger. Arkitektkontoret Bovim Fuglu Svingen as vant med prosjektet “Bad”. I disse dager lages det skisseforslag, som tar utgangspunkt i dette vinnerutkastet. – Fase to blir et forprosjekt, og så bygging, sier Tore. – Skisseforslaget skal legges fram til politisk behandling i januar, forteller Roy, – og hvis alt går etter planen starter bygginga om ett års tid.

  1. prosjekt:

Marienlyst idrettspark blir viktige brukere og leverandører av energi. Brukersida er lett å forstå, men hva med leverandørsida? – Når is lages trekkes det ut varme. Denne varmen er det viktig å nyttiggjøre seg, vektlegger Roy. Og mer fysikk kommer: – Kunstgressteppet fungerer nærmest som et solcellepanel, forklarer Tore, som ivrer for å nyttiggjøre seg varmen året rundt. Det er en varme- og kuldesentral i Atletsalen, med blant annet varmepumpe. Denne sentralen vil fungere som et nærvarmenett. Kommunen samarbeider med Drammen Fjernvarme om kjøp og salg av overskuddsenergi, og alle de kommunale byggene i området, blant annet Strømsø bo- og servicesenter og Drammenshallen, vil bli koblet til dette nettet.

  1. prosjekt:

– Det femte og siste prosjektet kaller vi “helhetsplan Marienlyst” og omfatter fellesområdene og dets landsskapsarkitektur. Det visuelle betyr naturligvis mye for helhetsinntrykket, sier Tore, og trekker spesielt fram det såkalte “kastfeltet” ved siden av Drammen videregående skole: – Dette området blir det spennende å se hva vi kan få ut av. Herrene Justad og Themte understreker begge viktigheten av å se Marienlyst idrettspark som én del av hele byaksen-prosjektet: – Alt henger sammen: fra Bragernes kirke til Marienlyst idrettspark.

Publisert i 2001.

Legg igjen en kommentar