Anne B. Ragde – roman- og redebygger

Tynnkledd i minus ni grader. Kulda biter ikke så lett på Anne B. Ragde.

Fakta:
Anne Birkefeldt Ragde er født 3. desember 1957 i Odda og oppvokst i Trondheim. Ragde er tidligere universitetslektor i massekommunikasjon ved Universitetet i Trondheim. Hun er cand.philol. med hovedfag i amerikansk massemediekommunikasjon. Debuterte som forfatter i 1986. Hennes skjønnlitterære romaner og særlig ungdomsbøkene grenser ofte opp mot thrilleren eller kriminalromanen. Romanen, teateret og TV-serien Berlinerpoplene oppnådde stor suksess.

Fullstendig oversikt over utgitte bøker og mottatte priser finner du nederst i artikkelen. Det er imponerende lesing.

—————————————

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

En blid Anne B. Ragde åpner døra og ønsker velkommen til sin romslige og fargeglade leilighet på toppen i et gråmalt, moderne pakkhus i Fjordgata i Trondheim. Fra stua og balkongen har hun utsikt til Trondheimsfjorden, Rockheim og jernbanestasjonen.

Anne B. Ragde mener at 40 prosent skulle være øvre skattegrense. Selv betaler hun 53 av 100 kroner i skatt.

Interiør og estetikk
Da maleren fikk i oppdrag å male ei av stueveggene lilla, mente han Ragde var sprø.

– Det tar jeg som en kompliment, svarte Ragde. I dag henger det tre speil på den lilla veggen, som man kan hvile ryggen mot når man sitter ved spisebordet. Hun serverer påsmurte brødskiver, kake og sjokolade og presskanna er full av nytraktet kaffe.

– Jeg er reirbygger og lette etter en nordvendt leilighet i to år. Er ikke glad i sol, da min indre termostat fungerer dårlig. Så jeg velger ikke Syden som reisemål. Har investert i tre hytter, tett i tett, og der er det sørvendt. Ei hytte til sønnen med familie, ei til meg og den tredje er ei gjestehytte med produksjonskjøkken. Vi elsker å lage mat, og leser kokebøker på senga, ler Ragde.

I tillegg til mat- og lesegleden er Ragde opptatt av interiør, estetikk og kunst.

– Nå ønsker jeg å male det hvite taket i hulen min, men vet ikke helt i hvilken farge. Jeg kan gruble på interiøroppgaver i dagevis, og har stor moro av det. Se veggen med alle bildene. Brukte nesten en hel dag på den, sier Ragde redebygger, som ikke overlater til tilfeldighetene hvordan leiligheten på 147 kvadratmeter skal innredes.

– Kunst gir glede eller kan provosere. Den er skapt av mennesker med en intensjon. Nå gleder jeg meg veldig til å se russiske Fabergéegg i St. Petersburg. De 57 eggene regnes som noe av det fremste som er laget innen gullsmedkunst. Litt spent på om visumsøknaden går greit gjennom. Har jeg sagt noe galt, som kan forpurre turen? Spør Ragde seg selv, og forteller at hun årlig sender 10 bokser med makrell i tomat til en venn i St. Petersburg. Dette blir et herremåltid sammen med svart brød, rå løk og naturligvis vodka i glasset.

Ragde reiser sammen med søster og svigerdatter.

– Vi skal også se balletten Svanesjøen. Det er en kombinert jule- og bursdagsgave til dem fra meg, da jeg synes det er finest å gi bort opplevelser, sier en raus Anne B. Ragde.

Nå venter Ragde på boka Fire and Fury skrevet av Michael Wolff om innsiden av Det hvite hus. Hun visste at Donald Trump ville vinne, da han solgte seg inn på misnøye og løgn. Akkurat nå koser hun seg med bøkene til Edvard Hoem.

Drama i hverdagen
 Jeg elsker å skrive om hverdagsmennesker, og å skildre drama i hverdagen. Er nysgjerrig av natur, og lager historier om mennesker jeg ser: enten når jeg i kveldsmørket titter inn til folk eller sitter på en fortauskafé i utlandet, for her hjemme får jeg sjelden sitte i fred. Er det en mann i upussede sko som går forbi, regner jeg med at han er norsk, sier Ragde, som tenker best når hun går tur eller kjører bil.

Det var kanskje i bilen eller til fots ideen til boksuksessen Berlinerpoplene og familien Neshov fra Byneset ble unnfanget?

 Jeg har alltid vært opptatt av odels- og arverett, men jeg vet ikke hvor karakterene kom fra. Det tok cirka seks måneder å bygge opp universet og bli godt kjent med Margido, Tor og Erlend Neshov. Jeg tar det med ro, stresser ikke og setter meg ned foran PC-en når jeg er moden. Andre ganger utsetter jeg skrivingen. Så kommer det et voldsomt trykk og da er det deilig å skrive. Da har jeg gjerne også et hav å øse av, sier Ragde, og forteller at hun måtte skrive flere enn tre bøker om familien Neshov.

 Skjønte ikke sjøl at selve gården var historien. Så da jeg låste døra på Neshov, var det slutt på historien. Helt til Torunn, datteren til Tor, låste opp døra igjen, noe som resulterte i en fjerde og femte bok. Ønsker alltid å levere fra meg ei ordentlig bok, sier Ragde, som var svært glad da Berlinerpoplene både ble TV-serie og teater.

 Jeg var med på innspillingen, og var happy. Det jeg ikke likte var badet i OBOS-standard. Ble for tamme saker, da Erlend og samboeren hadde et luksusbad, som var svært viktig i livet deres, sier Ragde, som også var på plass da Berlinerpoplene skulle framføres på Trøndelag Teater.

– Jeg ville involveres, da stykket var veldig dialogdrevet. Vi skulle være et team, på samme side og ingen ønsket sand i maskineriet. Jeg var spent, og forestillingen gikk hele 44 ganger og hver gang med stående applaus til slutt. Premieren ble direktesendt på Dagsrevyen, og jeg var utslitt etterpå, minnes Anne B. Ragde.

I år skal Ragde ta en skrivepause, men å reise rundt for å markedsføre bøkene sine, tar hun seg tid til. Samt mest mulig samvær med barnebarnet Sverre – hennes livs lys.

Klapp på skulderen
– Nå har du vært flink, Anne, sier jeg og gir meg selv et klapp på skulderen når jeg har stått løpet ut og har lykkes. Det kan være alt fra en bokutgivelse til å ha vasket gulvet. For jeg er stolt av mitt husmorgen, sier Anne B. Ragde, som blir brydd av andres ros, mens selvros går fint. Hun klarer også å ta til seg positive tilbakemeldinger som at boka har betydd noe, truffet en nerve, hos leseren.

På bordet ved siden av lesestolen ligger den siste boka Land ingen har sett i utvandrertriologien til Edvard Hoem.

– Hoem skriver så godt, og jeg har nettopp lest biografien om Erik Bye. Den er så fin. Kjente igjen tidsepoken i mitt eget liv, da jeg har vokst opp med Bye. Sendte ros til forfatteren for den fine leseopplevelsen, forteller Ragde, og legger til at mannlige forfattere sjelden leser kvinnelige forfattere:

– Derfor går de glipp av det kvinnelige blikket på mannen. Sjøl har jeg liten omgang med forfatterkolleger, og synes det er deilig at det bare er Unni Lindell av mine venner som jobber med bøker.

Anne B. Ragde og moren var samleser, og kunne snakke om bøkene de hadde lest i timevis. Moren døde i 2012, og forfatteren savner moren med sin skjønne ånd.

Savner sin samleser
Anne B. Ragdes foreldre skilte seg, da hun var åtte år og søsteren tre. Søstrene har vokst opp i trange kår med ei hardtarbeidende og nøysom mor.

– Min mor døde i 2012, og jeg savner henne. Hun hadde en skjønn ånd. Vi hadde litteratur- og håndarbeidsinteressene felles, sier Ragde, som tidlig lærte seg vevkunsten og er i dag den glade giver av selvheklede grytekluter.

– Mor og jeg var samlesere, og snakket lenge om bøkene vi leste. Dette savner jeg, sier Ragde, og forteller om ei mor som var stolt av døtrene sine.

– Min søster, krimteknikeren, er mer fysisk utagerende enn meg. I fjor ble hun kåret til Årets politi, forteller en stolt storesøster, og legger til at søsteren hjelper Unni Lindell med mange av hennes krimbøker. Selv fikk Ragde søsterhjelp i den siste boka Liebhaberne.

– Er veldig glad for at min reiseglade mor og jeg rakk en fjorten dagers tur til Oman, Dubai og Muscat. Hun var da 80 år, og vi skrev daglig reisebrev, som de hjemme hadde stor glede av, minnes Anne B. Ragde.

Bokhandlerprisen 2005 for Eremittkrepsene og Torgkona eller Go’dagen laget av Tone Thiis Schjetne for Årets trønder 2006 for sine populære romaner fra Byneset. Solide og veldig tunge, så de står støtt på Ragnes parkettgulv.

Venninner og medforfattere
– Unni Lindell og jeg har kjent hverandre lenge, og har daglig kontakt på telefon. I stressede perioder blir det sms med hjerte. I årenes løp har vi skrevet både humor- og barnebøker sammen, sier Anne B. Ragde, som forteller at de begge er utholdende, arbeidsomme, kompromissløse, hjemmekjære, reirbyggere, har lik humor og elsker hverdager mer enn helg.

– I skriveperioder blir jeg noen ganger fed up, og da er det godt å ringe Unni. Så får jeg bygget opp meg sjøl, og kanskje henne. Det er fint å vite at noen har det likedan, synes Ragde.

– Det er greit med avstand. Unni er husredd og en frossenpinn, mens jeg aldri er redd, sier Ragde og inviterer ut på røykebalkongen. Der står hun i tynn jakke og blåser i om det er ni kuldegrader rundt ørene.


Anne B. Ragde har et tynt filter rundt seg, da hun som andre må beskytte seg mot all ufreden i verden. Hun er evig optimist og tror og håper at det ordner seg, slik historien har vist tidligere.

Asosial ekstrovert
Harald Eia skal lage programmet “Sånn er du”, og i den forbindelse fikk Anne B. Ragde tilsendt flere hundre spørsmål.

– Svarene viste at jeg er en asosial ekstrovert, og det stemmer, sier Ragde og utdyper det:

– Jeg liker ikke uventet besøk, men har stor glede av å arrangere selskap med 40 gjester. Jeg er hjemmekjær og liker ro. Kjeder meg aldri, da jeg har et rikt indre liv. Jeg leser mye og får i bøkenes verden ta del i mange andres liv, sier Ragde.

– Å lese litteratur gir mange tanker, hvor man også kan trekke paralleller til eget liv. Det er slitsomt å skrive. I fjor gav jeg ut to bøker, så i år blir det en skrivepause, forteller Ragde, og med støttebandasje på høyre hånd krever det tydeligvis sin kvinne å signere bøker også.

Skrivepause betyr kanskje enda mer tid til barnebarnet Sverre på fire år?

– Det er 13 minutter med bil til barnebarnet mitt. Han er mitt livs lys. Det er koselig å være sammen med ham, for da står tida stille. Har barnebøker på nederste hylle, og noen ganger spør han om vi kan lese to bøker. Vi ser også på TV, og da er naturprogram og oppussingsprogram favorittene. Dessuten elsker han å rydde i smykkeskrinet mitt, sier farmor Ragde med et stort smil, og forteller at hun ser fram til sommerens tur med Sverre for å se pingvinene i akvariet i Bergen og ta Hurtigruten tilbake til Trondheim.

Mannlige forfattere har større frihet, da de kan isolere seg lettere og får ofte fritak fra husarbeid. En kvinne er som regel dobbelarbeidende, mener Anne B. Ragde, som selv er stolt av sitt husmorgen.

Skilt fra dårlig samvittighet
– Jeg har dratt min sønn gjennom tre skilsmisser, så jeg er ingen perfekt forelder. Samtidig har jeg skilt meg fra dårlig samvittighet, sier Ragde, som mener bestemt at nå skal det ikke komme inn en ekstra tannbørste – les: ny mann.

– Man blir lykkelig av penger. Man sover godt og er trygg. Får ikke panikkangst når det dukker opp en uventet regning. Var blakk både som student og de første 18-20 årene som forfatter, men jeg fortsatte å skrive. Jeg har jobbet for hver krone. Alt hviler på mine skuldre, så jeg må stole på meg selv og min ekstreme selvdisiplin, sier Ragde, som med god samvittighet kan slå seg på brystet. Ryggen derimot plager henne, da den er brukket etter et fall. Nå er hun livredd for å falle på glatta, og går med piggsko og staver:

– Jeg har ikke tatt smertestillende og holdt bruddet hemmelig, da jeg skulle fullføre Liebhaberne. Gir jernet når jeg skriver og er helt på felgen etter at boka er ferdig. Slik er det med alle forfattere. Anne B. Ragdes nøysomhet ligger i blodet.

– Mamma klarte alt, og jeg har lært nøysomhet av henne. Også av farmor, som var ei driftig husmor. Å leve sunt, billig og godt, ja, det kan jeg. Jeg er skikkelig. Kaster ikke mat, er veldig økonomisk og har ryddig regnskap. Betaler alltid regningene først og tar aldri opp forbrukslån. Dette handler om god nattesøvn, mener Ragde, som fryder seg over å kjøpe ordentlige ting som varer.

Cirka 84 prosent av bokkjøperne er kvinner, og mange av dem kjøper med glede bøkene til Anne B. Ragde.

Proffknappen trykkes inn
Da Anne B. Ragde reiser en del i embets medfør, er det å være på reisefot ikke alltid like lystbetont:

– Jeg blir kvalm av koffertpakking og flyplasser, spesielt Gardermoen. Det å promotere bøker er slitsomt, spesielt i utlandet. Nå kommer Liebhaberne på fransk, og da må jeg til Frankrike, hvor jeg er ganske hot. Det er viktig å ha god kontakt og å pleie de franske journalistene. Så dette prioriterer jeg, sier Ragde, som forteller at noen av hennes kolleger ikke tør, orker eller er interessert i å markedsføre bøkene sine.

– Jeg skrur på proffknappen og blir som fisken i vannet. Etterpå lader jeg batteriene med ei god bok eller TV-titting, sier Anne B. Ragde, som denne dagen hadde sett på Netflix til klokka halv seks om morgenen.

Proff er hun også når hun takker nei til alle henvendelsene om å skrive andres livshistorier, som gjerne handler om misbruk.

– Jeg får høre om deres hemmelige sider, og alle tror at deres historie er unik. Det handler kanskje om å gjenreise verdigheten, og et ønske om å bli sett. Å takke nei til slike henvendelser tar mye tid, sier Ragde, som ønsker å bruke tida på å skrive egne historier.

Anne B. Ragde mener hun aldri når bunnen lenger, og vet at hun alltid klarer å reise seg igjen.

– Det e itjnå som kjem tå sæ sjøl, som Vømmøl synger. Bare lottogevinster. Du må gjøre det. Ta deg tid, gripe tida med begge hender, sier Ragde, og har noen råd hvis man ønsker å oppfylle forfatterdrømmen:

– Ikke gå på forfatterkurs. Lær deg håndverket, skriv og les. Finn din egen unike stemme. Og bli gjerne journalist først. Er alltid redd for skrivefeil i bøkene mine, da jeg er svært opptatt av ortografi. Heldigvis gir forlaget språkhjelp.

Farmor Ragde ønsker å gjøre barnebarnet Sverre robust inni seg, og hun er sammen med ham så ofte hun kan.

Gloseprøve i norsk
Anne B. Ragde mener det er mye feil ved dagens norskopplæring:

– Det er mye skrivefeil. Læreren retter ikke feilen, men skriver heller En spennende historie. Vi har gloseprøve i engelsk, men ikke i norsk, undrer hun, som selv ikke fikk helt tak på matematikken.

– Jeg skulle bli gårdsveterinær, men drømmen falt i grus. Var glad i fysikk og kjemi, men fiksa ikke matematikken.

Kanskje det var en mening med at Anne B. Ragde ikke skulle bli gårdsveterinær. 29 år gammel debuterte hun med barneboka Hallo! – Her er Jo.

– Husker den intense lykken jeg følte, da jeg stod med den brune konvolutten i hånden. Hallo! – Her er Jo og Arsenikktårnet er de bøkene jeg er mest glad i, selv om hver ny bok gir meg en stor lykkefølelse, sier Ragde.

Så får vi håpe den folkekjære og uredde forfatteren Anne B. Ragde vil oppleve lykkefølelse, som en bokutgivelse gir, i mange år til.


Anne B. Ragde mener selv at hun ikke har noen politisk agenda, men hun er ikke redd for å kvesse pennen eller heve røsten når hun reagerer på urettferdighet både lokalt og nasjonalt – også internasjonalt.

Publisert i Byavisa Drammen.

Bibliografi

  • Hallo! – Her er Jo – barnebok (1986)
  • Dumme mamma! – barnebok (1988)
  • Vet du hva de voksne gjør om kvelden mens du sover? – barnebok (1989)
  • Unga: hverdagsdikt for foreldre – dikt (1989)
  • En tiger for en engel – roman (1990)
  • En hemmelig kjempeidé – barnebok (1991)
  • Strupetaket – ungdomsbok (1992)
  • Noen kommer, noen går – noveller (1992)
  • Kristin og Håkon og villsporet – barnebok (1993)
  • Blodsporet – Ungdomsbok (1993)
  • Max Mekker på brannstasjonen – barnebok (1994)
  • Før jeg kommer tilbake – roman (1994)
  • Sesam stasjon – barnebok (1994)
  • Hundegalskap – ungdomsbok (1994)
  • To fruer i en smekk – humor (1995) (sammen med Unni Lindell)
  • Zona Frigida – roman (1995)
  • Valpefabrikken – ungdomsbok (1995)
  • Det er alltid for tidlig å stå opp. Libresser, første bind – humor (1995) (sammen med Unni Lindell)
  • Ansiktet som solen – noveller (1996)
  • På kloss hold – ungdomsbok (1997) – filmet som Lime, 2001
  • Bunnforhold – roman (1997)
  • Den lille dameboken. Libresser i utvalg – humor (1997) (sammen med Unni Lindell, illustrert av Eldbjørg Ribe)
  • Kunsten å forlate en mann uten å tape ansiktsmasken – humor (1998) (sammen med Unni Lindell)
  • Jeg vinket ikke, jeg druknet – roman (1998)
  • En kald dag i helvete – roman (1999)
  • Lille Petter Edderkopp – kriminalroman (1999)
  • Villhestene på Ulvøya – barnebok (1999) (illustrert av Anette Grøstad)
  • Svanhild Olsens elegante musefangeri – barnebok (2000) (illustrert av Anette Grøstad)
  • Voff! : Majas glade dager – barnebok (2000) (illustrert av Kjell E. Midthun)
  • Ogsaa en ung Pige – ungdomsbok, biografi om Sigrid Undset (2001)
  • Arsenikktårnet – roman (2001)
  • Dr. Zellwegers gave – roman (2002)
  • Fosterstilling – noveller (2003)
  • Kunsten å krangle – humor (2003) (illustrert av Steinar Moldestad)
  • Laksen og løgnhalsen – barnebok (2003) (illustrert av Kristin Granli)
  • Mysteriet i Nürnberg – lettlestbok og lydbok (2003)
  • Berlinerpoplene – roman (2004) – filmet som Berlinerpoplene (TV-serie) 2007
  • Harehjerte – barnebok (2005)
  • Pappa er et surrehue! – barnebok (2005)
  • Eremittkrepsene – roman (2005)
  • På bunnen av havet ligger et slott – barnebok (2005) (illustrert av Hilde Kramer)
  • Ikke gi meg mat! – barnebok (2006) (illustrert av Philip Hauglin)
  • Emilies tid 1 – 11 – pocketbokserie (sammen med May Grethe Lerum og Trude B. Larsen, utgitt under fellespsevdonymet Helene Holst-Hammerfeldt)
  • Ligge i grønne enger – roman (2007)
  • Nattønsket – roman (2009)
  • Jeg skal gjøre deg så lykkelig – roman (2011)
  • Jeg har et teppe i tusen farger – roman (2014)
  • Alltid tilgivelse – roman (2016) fjerde bok i Berlinerpoplene-serien
  • Liebhaberne – roman (2017)

Priser

  • Brageprisen for beste ungdomsbok 2001 for Ogsaa en ung Pige
  • Kultur- og kirkedepartementets fagbokpris for barne- og ungdomslitteratur 2001 for Ogsaa en ung Pige
  • Riksmålsforbundets litteraturpris 2004, for Berlinerpoplene
  • Bokhandlerprisen 2005 for Eremittkrepsene
  • Den norske leserprisen 2005 for Eremittkrepsene
  • Årets trønder 2006 for sine populære romaner fra Byneset

Legg igjen en kommentar