21. august 2015

Peru: I indianernes fotspor

Det er funnet rester av 11.000 år gamle kulturer i Peru. Inkarikets makt var på det høyeste i 1532. Da kom spanske conquistadorer, og i løpet av få år ble visekongedømmet Peru etablert. I 1821 ble landet selvstendig.

I Peru er det ei folkegruppe som går – ganske kortvokste – gjennom livet med sterke, hvite tenner og svart hår. Merkelig at helsevesenet ikke forsker på hvordan dette lar seg gjøre? Men da hadde skjønnhetsindustrien ikke kunne selge litervis med hårfarge og hvit-hvitere-hvitest tannkrem.

piraya på kroken nett

Det er tryggest å slippe pirayen ut igjen, men det er ikke hver dag man får en slik fisk på kroken.

Boaslange og piraya
Det er fuktig, varmt og frodig i regnskogen i Amazonas, hvor høytflygende og lavtkrypende dyr lager lyder fra tidlig morgen til sene kveld. I gresset kveiler en to meter lang boaslange seg fram uten hastverk og hårete taranteller spinner sine nettverk. Oppe i et tre koser en maursluker seg med krypende kveldsmat, mens apekattene legger seg til ro i tretoppene.

Vi står opp før sola for å se på to meter lange otere som morgenbader. Snart speiler sola seg i vannet, og da er det tid for fisking. Med rått kjøtt på kroken tar det ikke lang tid før pirayen biter på. Vakker å se på med sin gullfarge, men tennene er kvasse som nyslipte kniver.

Medisinmannens urtedrikker kurerer det meste både i sinn og skinn. Vi får streng beskjed om ikke å gjemme oss i hule trestammer. Her puster vi inn sopp, som utvikler seg i lungene og fører til en rask død.

sivlandsby nett

Titicacasjøen, sør-Amerikas største innsjø, med sine flytende sivøyer.

Titicacasjøen og ørkenkunst
De flytende øyene på Titicacasjøen flyter ikke fritt omkring, men er ankret fast til bunnen. Her lever familier i sine stråhytter, enkelt møblert med bord, stoler, seng og batteri-TV. Det finnes vel knapt noe mer “sinnsmettende” enn lunsj i en stillegående sivbåt på et blikkstille vann. Regner med at Thor Heyerdahl også syntes det samme.

Fra et småfly får vi et Nazca-overblikk: ørkenfigurer som inkaindianerne lagde, alt fra geometriske figurer til apekatt og kolibri. Sandfjellene i ørkenen brukes også til lek og moro. Buggies raser rundt med hylende passasjerer og på smurte sandbrett bærer det ned bratte og varme sanddyner.

Machu Picchu oversiktsbilde nett

Inkabyen Machu Picchu badet i sol.

Machu Picchu i tynn luft
Vi går i mange dager, i mange timer og i mange høydemeter med toppunktet Død kvinnes pass på 4.230 meter over havet. Lufta er så tynn at lungene jobber på spreng. Bærerne løper lett med 30-40 kilo oppakking, som inneholder alt fra kokketelt til plaststoler. Vi vandrer langs grønne dalsider sammen med lamaer og alpakkaer, fargerike blomster og himmelhøye trær i en subtropisk edens hage.

Etter fire dager i inkaenes fotspor når vi målet og får en nesten sakral opplevelse: Et fantastisk syn av Machu Picchu badet i sol. Inkabyens steinmurer er så tette at du ikke får inn et barberblad, så inkaenes beundringsverdige byggeteknikk og solide byggverk kommer garantert til å imponere i mange generasjoner framover.