Januar

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

dåp navnefest baby barnUansett når man er født på året, så er den nyfødte et under.

Er du født i januar heter du kanskje Jan eller Janne? Det er gjevt å være født tidlig på den første dagen i det nye året – kan kan man bli titulert som nyttårsbarn – noe som kan føre til foto og solskinnshistorie i avisa. Dessuten blir man senere eldst i klassen, og sjansen er stor for at man blir den første av klassekameratene med førerkort i lommeboka.

På jobben ligger den nye sjuende sansen i plettfritt skinnomslag og med mange blanke ark, klar til å fylles med nye, mer eller mindre nyttige gjøremål i kjernetida 8.00-15.00. Kalenderen på bordet eller på veggen har også mange utbrukte dager, som skal vendes fra ei side til den andre. Ja, tida den går, og dagene de kommer.

Været kan være skiftende i januar. En dag er det mildvær og øsende regn. En annen dag er det mange kuldegrader, bitende vind og glatte veibaner. Så skinner sola igjen og smelter snøen, og små bekker graver seg lekent fram langs veibanen. Januar er enkelte år lunefull og skiftende værmessig, mens andre år er den en stabil vintermåned med kuldegrader og snøvær.

Ypsilon snø og is6Noen ganger er januar fylt med snø, andre ganger snøfattig.

Man er gjerne litt ekstra sulten etter jula. Og litt ekstra lat. Og pila på vekta hopper opp noen hakk av pur glede. Også helsekostbutikker og -studioer gleder seg over høyere besøkstall og mer penger i kassa. Det skal visst koste å bli kvitt noen ekstra kilo. Og det krever innsatsvilje for å jage seg sjøl ut for å røre på seg, enten alene eller sammen med andre. Har du noen penger igjen etter at alle regningene er betalt, lokker butikkene med 30, 50 eller 70 prosent prisavslag på ting og tang. Kjøp og betal i kassa – i kassa – kassa.

Skimten utsiktSkogens ro og snøens rene hvithet lokker og drar.

I marka ligger den jomfruelige snøen og lokker, og snart er det utallige skispor som skjærer seg fram på kryss og tvers. Sporene fører inn i et hvitt eventyrrike: Trærne står som lute og hutrende gamlinger med hvit snøfrakk på, som i kveldsmørket blir omskapt til store og små troll på stille vandring mot et ukjent mål. Lyden fra ski og staver bryter stillheten.

agurkerSlanke og kalorifattige agurken etterfølger ribbe og pinnekjøtt.

Julas ribbe og andre søtsaker skal trimmes vekk, og mange folk har sunnere livsstil som ett av sine nyttårsforsetter – en stil som ikke skaper seg sjøl. Trene, trene og atter trene. I svømmehallen er det også et yrende liv i bassenget. Noen kaster seg ut fra stupebrettet med et spenstig svalestup og lander i vannskorpa med et sviende mageplask. Hyl og latter. Man satser friskt og optimistisk i januar. Men det blir som regel færre menneskefisk i det våte element etter hvert som månedene går og det lysere i været.

Det er alltid godt å komme inn i varmen i januar. Spesielt etter en god og lang skitur. Støl, sliten og sulten lukker man døra bak seg. Fyrer på peisen, fyller koppen med noe varmt og lager ei suppe eller en gryterett med mye godt oppi. Det er tid for innekos med bøker, spill og håndarbeid. Årstida sparer på det naturlige lyset: Det blir sent lyst og tidlig mørkt, så lyspærene brenner sine watt nesten døgnet rundt.

Januar er tid for selskap. Man er så godt i gang etter jule- og nyttårshelga med invitasjoner, så man klarer ikke helt å bremse opp sitt sosiale liv. Det er alltid så mange man har lyst til å be. Et dekket bord med munngodt frister til timer ved bordet, mens stearinlysene renner sakte ned.

middag servering matEt måltid mat i godt lag smaker alltid.

Ny giv for studiesirkler. Det blir notert flittig i pensumbøker. Innsatsen er på topp, da man gjerne er full av virketrang og overskudd etter late desemberdager. Tran i barneskje inntas hver morgen som en flytende vitaminforsikring mot sykdom og andre snikende uhumskheter. Overskuddet innvandrerer kroppen. Vi kjøper all verdens fargerike og spennende frukter. Et variert kosthold holder mangelsykdommene på avstand. På havna losser man kasser på kasser med klementiner og appelsiner, så skrell i vei, for under det oransje skallet flyter C-vitaminene i søte strømmer.

Og etter januar kommer…..

Publisert i Klassekamepn.

mango tre gyldne1

 

Legg igjen en kommentar