Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg
Drammen Arkitektforening er 25 år (1988). Det ble behørig markert med festmiddag, taler, sang og dans i Frimurerlogen sist fredag, ett år på etterskudd.
Arkitektforeningen i Drammen ble stiftet 29. februar 1962, en helt spesiell dato siden 1962 ikke var skuddår. Initiativtaker var generalsekretæren i Norske Arkitekters Landsforbund, Anton Solbraa Bay, som ble den nystartede foreningens første formann. Medlemmene kommer fra Buskerud og Nordre Vestfold.
– Stiftelsen av drammensforeningen kom forholdsvis sent, forteller arkitekt Robert Bjørka. Foreninger ellers i landet ble startet like etter krigen. I Drammen ble Drammen Arkitektlag stiftet i 1947 av byplansjef Per Pihl, slik at drammensarkitektene følte at behovet var dekket. Denne foreningen var tilsluttet Oslo Arkitektforening. I 1962 rev drammensarkitektene seg løs og dannet egen forening.
Formann i Drammen Arkitektforening i dag er Leif Helling jr., og medlemstallet er 68 fordelt på offentlig ansatte, privat ansatte og arkitekter med egen praksis. I fjor ble arkitekttittelen beskyttet, slik at bare de med høyskole eller universitetsutdannelse kan kalle seg sivilarkitekter. Herav forkortelsen MNAL, som brukes av arkitekter i landsforbundet.
Yrkesgruppens arbeidsområde spenner over et stort spekter fra byplanlegging og tegning av alle typer nybygg til ombygging og interiørarbeid.
– Vi er skapere av menneskenes fysiske omgivelser, forteller Robert Bjørka, som samtidig understreker arkitektenes forandrede posisjon i dag i forhold til for 25 år siden.
– Da var det mange som nesten ikke visste hva vidrev med. I dag har mange brukt for være tjenester.
– Vi har et enestående kollegialt samhold i forening. Det kan kanskje skyldes at drammensarkitektene har hatt nok av arbeidsoppgaver til nå. For det er først når krybben er tom at hestene biter, sier Robert Bjørka.