Glade voksne gir glade barn

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Faktastolper:

  • De kommunale barnehagene på Konnerud har fått velferdsmidler, 9.700,- kroner, som brukes til å skape glede og et godt arbeidsmiljø.
  • Syng i dusjen, i bilen, på sykkel, på tur og sammen med andre! Oppfordringen kommer fra den tyske musikkpsykologen Karl Adamek, som lot 2.000 personer løse matematikkoppgaver. I pausen slappet halve gruppa av, mens de andre ble oppfordret til å synge. Resultatet viste at “sangerne” scoret mye bedre på matematikkoppgavene. Andre studier viser at sang reduserer smerte, lindrer sorg og depresjoner og styrker immunsystemet. Etter å ha sunget i 20 minutter, produserer nemlig hjernen visse signalstoffer som virker positivt både på kropp, sjel og forstand.

Planleggingsdager kan romme så mangt. Ekstra koselig må det være å bli invitert med på samsang. Sanginvitasjonen gikk til alle ansatte ved konnerudbarnehagene Hallermoen, Jordbrekkskogen, Svensedammen, Konnerud og Solhaugen, som i inneværende år har musikk, dans og bevegelse som satsningsområder.

Musiker Ragnhild Skille fra Norsk kulturskoleråd – Positivt skolemiljø – gav de rundt 90 barnehageansatte en dag fylt med sang- og danseglede, som de kunne ta med seg hjem til hver sin barnehage.

Fideli fideli bom bom
I en fin halvmåne står kjempekoret i to høyder. Sang og latter i skjønn forening, klapping, risting, bøying av knær og armer, og rumper som svinger både hit og dit.

– Sånne rytmeting elsker ungene, roper Ragnhild, og oppfordrer til enda mer løssluppenhet.

– Ut med tunga! Og syng i vei:

– Tunger er bra å ha. Tra-la-la-la. For tungene er hipp-hurra! Den sprudlende instruktøren Turid og hennes gitarkamerat Kjetil spiller og synger i vei, og har ikke noe plunder med å få med seg drammenserne i gamle og nye sanger, noen flerstemte og noen sanger, som er spesielt godt egnet til dramatisering.

– Lag store bevegelser sammen med ungene. Det meste kan illustreres med fingerbevegelser: både store ører, lange neser og tunger, forklarer Turid og hopper rundt på gulvet med lette og kjappe trinn. Hennes morsomme replikker får latteren fram hos koristene. Selv for voksne er det moro å rekke tunge.

– Kom igjen. Er ikke den sangen stilig?, spør Ragnhild og lar koret stemme i et nytt refreng:

– Fideli fildeli bom bom.

Tramp og klapp
Den kalde januardagen blir tryllet om til en varm solskinnsdag med sang, som gir gjenklang i veggene. Vet du hvordan et mummitroll ser ut? Hvis ikke, skulle du ha vært på Hallermoen skole: Der vagget det fram og tilbake 90 eksemplarer av den. Det er lett å la seg rive med, synge og nynne, klappe og trampe takten.

– Rekk opp handa dere som syns dette var fint?, roper Ragnhild. Og mange-mange hender kommer i været. Beskjedenheten er jaget på dør. Ragnhild reiser rundt på skoler og barnehager for å motivere og inspirere, og sår ideen om potensialet som ligger i sang, dans og drama.

– Dette er viktige elementer i dagens samfunn, understreker Turid, og forteller at prosjektet “Positivt skolemiljø” ble igangsatt i 1997. Drammen kulturskole og Konnerud skole er med i prosjektet, som består både av teori og praksis.

– Det man gjør sitter bedre enn det man hører, mener Turid, og lar hele kroppen være med i sangen:

– Hode, føtter, kne og tå.

Morsomt og inspirerende
Line Sjom fra Jordbrekkskogen barnehage og Martin Nygård fra Solhaugen barnehage er to fornøyde deltakere.

– Jeg syns dette er veldig morsomt og inspirerende. Her får vi nye ideer som kan brukes i hverdagen, hvor ungene trenger og syns det er moro å røre på seg, forteller Line.

– Ragnhild er veldig inspirerende, og er kommet med mange oppfriskende og nye sanger, som er fine og enkle å lære seg. Det blir skikkelig trøkk i salen når så mange synger sammen, sier Martin, og spretter ut opp gulvet igjen. Nå skal det danses i ring.

– Det er en fordel at vi er så mange. Det er lettere å dumme seg ut når ikke all fokus er på deg, sier Line og danser etter Martin. I midten av ringen ses og høres en hoppende og ropende Ragnhild Skille. Nye utfordringer og mer moro venter.

Publisert i 2002.

Legg igjen en kommentar