2004: Alperosetur til Luster og Jostedalen. Fjord og fjellferie for fire fruer

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Etter fotferie på Helgelandskysten, i de franske, italienske, sveisiske og sunnmørske alper, valgte fire kollegaer i år område innerst i Sognefjorden: Luster og Jostedalen.

Slogen1

I løpet av fire solskinnsdager fikk Wenche Holtungen fra Vestfossen, Vera Gabrielsen fra Røyken og drammenskvinnene Berit Jokstad og Birgitte Simensen Berg glede av et frodig fjordlandskap. Og hvilke opplevelser!

Slogen15

Slogen14

Slogen13Det går oppover – helt til Molden, 1.116 meter over havet. Wenche, Birgitte, Vera og Berit har nådd toppen, også denne gangen.

Slogen12

Vakker utsikt
Fra Molden, 1.116 meter over havet, er det vakker utsikt til Jostedalsbreen, Hurrungane, Lustrafjorden og mange andre armer av Sognefjorden. Kultur i lavlandet ble det også tid til:  besøk i Norges eldste steinkirke, Dale og Norges eldste stavkirke, Urnes.  Sistnevnte står på UNESCO`s verdensarvliste over de mest verneverdige kulturminnene i Norge.

Slogen10På tur over fjellet til den grønne Engedalen.

Det søte syltetøy- og safthuset til Lerum ble også besøkt, i tillegg til Walaker trehotell med vakker rosehage i Solvorn og Munthehuset, hvor det kjente søskenparet som førte penn og pensel vokste opp.  I dette huset ropte sikkert Margrethe: ”Nei, nei gutt, dette må bli slutt! Ikke storme inn i stua før du har tatt av deg lua! Glemte du det rent? Det var ikke pent”, til broren  Gerhard.

Slogen3Besøker Lerum saft- og syltetøyfabrikk og Feigumfossen.

Slogen2

Etter å ha kjørt 300 meter på Norges korteste riksvei 603 til Marifjøra, bar det opp i høyden igjen. Fra Vigdalen, mot  Fivlenosi, matpause med utsikt til Lodalskåpa, oppfriskende bad i Heggedalsvatnet og ned den frodige og irrgrønne Engjadalen, hvor fossen kaster seg skummende og rasende utfor den stupbratte skråningen. I  tillegg til brekende og kontaktsøkende sauer, ble vi litt kjent med høydeskrekken, da vi gikk langs og over Feigumfossen, Norges nest høyeste uregulerte fossefall på 218 meter.  Spennende var det også å se Bergsetbreen, samt vandre rundt på Nigardsbreen med pigger under fjellstøvlene.

Slogen8

Slogen9Fottur inn Krundalen til Bergsetbreen.

Etterpå besøkte vi Breheimsenteret, hvor vi leste at folkene på gården Nigard ikke lot seg skremme av en iskald, voksende brevegg. Først da breen vippet på noen av husene, flyttet de.

Slogen5

Slogen6

Slogen7I hengende snøre på Nigardsbreen.

Tusenvis av vandrere
Med Jostedalsbreens historie gjennom flere tusen år godt i minne merker turkameratene fra Drammen og omegn, at de føyer seg inn i rekken av tusenvis av andre fjellvandrere som har hatt og som kommer til å ha glede av dette vakre fjell- og fjordlandskapet innerst i Sognefjorden.

Slogen4Walaker i Jostedalen, Urnes stavkirke og huset til Margrethe og Gerhard Munthe besøker vi også.

Fjorden, hvor engelskmannen Lewis Gordon Pung satte verdensrekord med 204 kilometer på 21 dager.  Vi reiste hjem etter å ha gått knappe 50 kilometer på fire dager.  Med andre ord: våre tilbakelagte kilometere ble bare en dråpe i havet….