Sangtimen: En reise i tid og sted

Tekst og foto: Birgitte Simensen  Berg

blomst-lilla

 Eric Clapton: Reptil (3’25») (instrumental)

Her sitter jeg. I min stue. I et rødt trehus fra cirka 1870. I Thornegata. I Drammen – en by som jeg er svært glad i. Her er det kort vei til fjorden, elva og marka, som frister med turer året rundt. I denne byen rusler også trubadur Felix Johansen.

Felix Johansen: Fire gummibukser (3’28) (I vår hage, 1998)

På veggen i stua tikker uret – og teller sekunder. Pendelen svinger fram og tilbake, og minner meg på at nesten ingen ting står stille. Livet går sin gang. Fra sin bopel i Holmestrand ved Drammensfjorden ser Odd Børretzen spor etter levd liv.

Odd Børretzen: Vintersang (7’05»)

Det er søndag. Sol. Vindstille. Et flott sykkelvær. Det er ypperlig å sykle i Drammen og omegn. Jeg trår i vei langs Drammenselva. Til den grønne hjembygda mi – Nedre Eiker og Mjøndalen. Fra Portåsen høres en klukkende bekkelyd fra Veia – som vil den vei.

Magnus Grønneberg: Selma (3’35») (Wildenvey)

Jeg sykler over Mjøndalsbrua, ned igjen til byen, så videre mot Lier. Venninner skal besøkes og jeg tar en omvei – opp Paradisbakken. I nærheten bor Bjørn Eidsvåg.

Bjørn Eidsvåg: Ordet fanger (3’54») (Tålt)

Jeg gjør vendereis. Sola går sin gang over himmelen og jeg tråkker opp Konnerudbakken. Motbakken krever kraft og utholdenhet. Vel oppe på Drammens tak står Jonas Fjeld og venter med kaldt drikke.

Jonas Fjeld: Sigve (3’57») (Tidevann)

Nesten vegg i vegg med Jonas Fjeld bor Veslemøy Solberg. Hun synger viser skrevet av Hanna Winsnes. Født 1789 i Drammen og skrev Norges første kokebok. Som den første i landet skrev hun også dikt, rim og regler for barn.

Veslemøy Solberg: Lille Martine

Det er på tide å komme seg hjem. I nabolaget mitt bor Hanna Winsnes tipptippoldebarn, billedkunstner og forfatter Hilde Diesen sammen med sin forfattermann Tor Bomann-Larsen. Jeg legger jeg meg over sykkelstyret, og triller raskt ned Konnerudbakken – over Bragernes torg til Høytorget, hvor det lille, røde huset ligger og venter. Et hus som Hilde Diesen har foreviget med sin morsomme strek. Tegningen henger i glass og ramme. På veggen. Hvor også uret tikker trofast og taktfast. Tikk –  takk –  for meg.

Eric Clapton: Son & Sylvia (4’43») (Reptil) (instrumental)