Spiralen på severdighetstoppen

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

SpiralkanonFlott utsikt i flere himmelretninger fra Spiraltoppen.

Hvordan ble Spiralen til – Drammens stolthet? I cirka 50 år drev Drammen Ingeniørvesen steinbrudd bak dagens Buskerud sentralsykehus. Steinen var til byens vei- og gateutbygging.

Byingeniør Eivind Olsen, senere kalt Spiralens far, fant så ut at man kunne gå inn i fjellet for å hente ut steinmassene. Slik ble starten på tunnelen, og åtte år senere, i 1961, var den seksslyngende tunnelen ferdig.

På toppen av Spiralen, Skansen, er det i dag parkeringsplass til cirka 200 biler og en kafé. Bomavgiften er tatt vekk, og på søndager kjører bussen flere turer – bussrutene på hverdager er nå innstilt på grunn av manglende interesse (1988).

På Spiralentoppen er det nydelig utsikt over Drammen by, oppover Eikerbygdene og utover Drammensfjorden.

På øvre og nedre Skansen ligger Kanonveien og nedenfor kafeen står en kanon, maken til dem som stod der i 1905. Spiraltoppen er også utgangspunkt for fotturer om sommeren og skigåing om vinteren. Ei trimløype med ferdighetsposter fins, og et friluftsmuseum er under oppførelse. Ned fra Spiralen kan man følge et nett av stier, blant annet til Åspaviljongen, et svært populært spisested eller til den trolske Hamborgstrømskogen.

Ekteparet Karin og Per Pihl fikk ideen til Spiraltrollet. Dette morsomme hampetrollet blir nå laget av Vinn Industrier, en vernet bedrift på Tangen.

Desmond Bagleys bok «The Tightrope men» (På stram line) har vært med på å gjøre Spiralen kjent også utenfor landets grenser. En del av bokas handling foregår nemlig i denne berømmelige Spiralen.

På Drammen turistkontor er det utstilt en modell av Spiralen, en modell turist- og informasjonsjef Ingeborg Horgen gjerne viser fram, i tillegg til annet informasjonsmateriell om Spiralen. Stedet som alle tilreisende blir oppfordret til å besøke.

Publisert i DT-BB Byavisen.

Legg igjen en kommentar