“Villbringebær” er modent

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Fakta

Program for dagen:

1) åpningstale ved styrer Hilde Grøtting

2) “spikke” båndet

3) Solsikkekoret synger

4) servering av saft, kaffe og kake

5) orientering om naturdrift ved pedagogisk leder Nanna Weberg

  1. september var det åpning av Konnerud barnehages nye naturavdeling “Villbringebær”. Midt i skogen like i nærheten av Stordammen er det laget en rydning, som er blitt barnas nye tumleplass. Kongler, kvister, sopp og bær – naturens egne leker har erstattet legoklosser og brioskinner.

Fra Konnerud barnehage er det en spasertur på rundt 20 minutter til den spennende og morsomme skogsbarnehagen, hvor ungene stortrives der de løper, klatrer, sitter og hopper rundt på jakt etter nye eventyr.

Naturlig lekeplass
Tømmerstokker er fine lekestativ, og mellom to trær er det laget en taubane som er utrolig populær: Men ungene har køkultur, så her er det ingen krangling.

– De voksne har god tid ute i skogen. Her er det ingen bord som skal dekkes, ingen leker som skal ryddes og ikke tar de pauser heller, sier styrer Hilde Grøtting. Hun er svært stolt av Konnerud barnehages nye skudd på stammen. Den offisielle åpningen foretas av Henrikke Skryseth og Mathias Lund Olstad som får tauspikkehjelp av pedagogisk leder Nanna Weberg, som er kledd i grønne friluftsklær med kniv og mobiltelefon i beltet og skikkelig støvler på føttene. Høye heler og jåleklær passer ikke i skogen.

– Vi har sponset personalet med klær og støvler, sier Hilde, som sammen med Nanna, Marit Oldebråten og barna tar i mot gaver i forbindelse med den offisielle åpningen: en stor kurv med frukt og bokstavkjeks fra Konnerud bydelskomité, blomster fra Konnerud idrettsforening og grytesett fra Konnerud “inne”barnehage.

Høyt under taket
I skogen stortrives barna. I naturbarnehagen er det høyt under taket – her er det maksimale forhold for fysisk aktivitet, virkelyst og skapertrang. Ungene stiller seg opp på rekke og rad, og de frammøtte gjestene får høre Solsikkekoret synge blant annet “Støvlesangen”.

Korsangen får stor applaus – ett av kormedlemmene klapper også for seg selv og sine medsangere. Så er det tid for marsipankake med påtegnet trær, hus, vann og fjell. Saft til barna og kaffe til de voksne. Rundt ildstedet er det god sitteplass på tømmerstokker og stubber. – Vi venter nå på en gapahuk med plass til 20 personer, sier Hilde Grøtting. I dag har naturbarnehagen 12 hele plasser fordelt på 15 barn i alderen 4-5 år.

– Det er fritt og godt her i naturbarnehagen “Villbringebær”. Men vi har et par regler: Det er grenser i skogen hvor de får lov og hvor de ikke får lov til å gå. Du skal heller ikke gjøre noe mot andre som du ikke liker sjøl, sier Nanna. Reglene virker ikke avskrekkende. Her er det bare smil og latter å se og høre.

– Ja, hittil har ingen sagt at de kjeder seg, sier Nanna Weberg, og skjærer enda et stykke av marsipankaka. For mat og drikke smaker ekstra godt ute i naturen.

Publisert i 2001.

Legg igjen en kommentar