Svenser’n Techno er byggeklare

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Hans Kristian og hans team redder polekspedisjon fra havari i isødet! Og dette skal guttegjengen på Svensedammen ungdomsskole klare i løpet av åtte uker. De skal programmere en legorobot, som skal ta seg fram til den havarerte ekspedisjonen med nødforsyninger. Redningsaksjonen skal foregår i Bodø 25. november, så nå jobbes det på spreng på Konnerud – for det krever sin mann å delta i First Lego League.

Robot-turnering
First Lego League er en robot-turnering for barn, hvor formålet er å stimulere barns og ungdoms interesse for naturvitenskap og teknologi. Hvert team har en voksen veileder, og gutta er så heldige at de har fått med seg lærer Vegard Andersen på laget. Elevene skal selv drive prosessen, men kan få voksenhjelp til organisering og administrative oppgaver.

I disse åtte ukene skal de løse en oppgave av praktisk og teoretisk karakter, hvor utvikling, design og programmering av en robot laget i legoklosser inngår. Roboten skal deretter løse en bestemt oppgave, for dette er en robot med hjerne. Ved å koble den intelligente legoklossen kan man bygge og programmere en robot som beveger seg, “tenker” og handler på egen hånd. Med andre ord et selvstendig lite robotvesen. Og nå skal foreldrene bygge en modellbane i klasserommet, hvor robotens ferd over “isødet” kan testes.

Pilotprosjekt “SOS Sydpolen”
– Vi fikk forespørsel om å delta fra NHO via kommunen, forteller lærer Vegard Andersen, som ikke er helt sikkert på hvorfor Svensedammen ungdomsskolen ble forespurt:

– Kanskje fordi vi har teknologi som valgfag? Vegard tror det blir et vellykket arrangement, da det er ei profesjonell styringsgruppe som står bak prosjektet. Svensedammen-gruppa teller hele 16 medlemmer fra både 8. og 9. klasse.

– I den teoretiske delen skal teamet finne ut hvordan det er å være i polstrøk. Designet på roboten skal også kunne forsvares: hvorfor brukes belte i stedet for store hjul eller omvendt? Og loggen må være skikkelig – ja, hele prosessen er løsningsorientert, sier Vegard, og legger til:

– Dette er læring gjennom å gjøre praktiske ting.

Teknisk lego
En stor legoeske settes på bordet, og gutta kaster seg ivrig over alle de små duppedittene. Den spesielle legoen koster hele 2.500 kroner, og i tillegg har teamet både bærbar PC, fargeskriver  og digitalt kamera. Dette har de fått i gave fra næringslivet, som bidrar både med kunnskap og penger.

– Vi jobber nå med sponsoravtaler, som skal dekke både reise og opphold i Bodø, sier Vegard, og forteller at klasserommet er gjort om til arbeidsplasser for forskjellige grupper: – noen skal lage internettsider, andre logo, mens de aller fleste vil bygge.

– Jeg har allerede laget et logoforslag, sier Andreas, som er legoveteran:

– Før hadde jeg ei svær kasse med lego, og jeg syns absolutt det er en fordel å ha bygd en del på forhånd. – Dette er ikke helt vanlige klosser. Her er alt mekanikk, sier Øystein.

– Jeg gleder meg, og satser på at dette går bra, legger Andreas til. Og hvis det er litt motgang underveis har Hans Kristian en løsning på det:

– Bare jobbe mer.

Framtidas teknikere?
Det er skremmende nedgang i teknisk interesse blant de unge, og da spesielt blant jentene, men noen landsdeler stiller med rene jentelag som skal delta First Lego League, så Svensedammen-gutta kan kanskje vente seg hard konkurranse fra jentene? Næringslivet satser, og det kommer etterhvert flere selskaper som støtter prosjektet.

– Så vi må ikke skuffe dem, sier Andreas, som selv sikter på noe maritimt når han blir stor. Øystein vet ikke helt hva han skal bli, men så får han tenkt seg om:

– Paleontolog! En som forsker på utdødde planter og dyr. Hans Kristian vil bli brannmann og Tom Erik dataingeniør.

– Innen teknologi, sier Martin og sistemann ut Larsønsker seg også noe innen tekniske fag. Ja, tida får vise. I nær framtid er det iallfall legoferdighetene som skal settes på prøve, så vi ønsker hele Svenser’n Techno lykke til den 25. november. Tvi-tvi!

Publisert i 2000.

Legg igjen en kommentar