Verdifull Verdiuke 2000

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Pleie- og omsorgsavdelingen går stadig nye veier. I den siste uka i september fokuserte Bacheparken bo- og servicesenter på verdier i omsorgsarbeidet. Klokka 1200 var det samling i kafeteriaen med svært god oppslutning, noe som sikkert bidrar til at Verdiuka 2001 også blir en realitet. 

Ved inngangen til Bacheparken bo- og servicesenter er det laget en utstilling av spennende og aktuelle bøker over emnet verdier, samt sitater til ettertanke som: “Du er god eller dårlig sammen med noen. Det å være dyktig er ingen soloprestasjon”. “Er du tøff nok til å ta i mot et velment råd uten å oppfatte det som kritikk?” Og i salen sitter det lydhøre pleiepersonellet med t-skjorter med innskriften “Det eneste vi virkelig kan gi bort er litt av oss selv!”

– Verdiuka 2000 vil fokusere på verdier, holdninger og handlinger, sier fagkonsulent Ann Tove Stegen og introduserer ukas første foredragsholder: Britt Moe, høyskolelektor for avdeling for sykepleierutdanning ved Høyskolen i Buskerud.

Etikk er et praktisk relasjonsfag
mener Britt Moe, og fortsetter med å fortelle at omsorg er knyttet til verdi og moral.

– Alle mennesker kan utøve omsorg, men ikke alle har det som yrke. Omsorgen ligger i et spenningsfelt mellom det offentlige omsorgssystemet og profesjonen, mellom kollektivet og enkeltmennesket. Betingelser for ekte omsorg ligger i empirisk, estetisk, etisk og personlig kunnskap. At vi vil den andres beste, og at vi er nestekjærlige for nestekjærlighetens skyld, sier Britt Moe og henter fram et sitat av Einar Johnsen: “Vår omgang med mennesker i bestemte situasjoner er ledet av et menneskesyn”.

De tre myndighetstypene
er delt inn i over- og undermyndige og den myndiggjorte. Den overmyndige ser, men mangler ofte evnen til å gjøre noe med det. Den undermyndige ser, men mangler kunnskap om hva som bør gjøres. Den myndiggjorte både ser og har kunnskap, og kan fritt avgjøre hva som bør gjøres. Med andre ord, vedkommende har balanse på omsorgs- og kunnskapssiden og er fri til å se utover seg selv.

For å oppnå en slik balansert myndighetstype kreves det åpenhet og kontakt, anerkjennelse og akseptasjon, forståelse og dialog, nærhet og avstand. – Det er viktig at brukeren opplever å være en person, et jeg og ikke en ting. For at omsorgspersonen skal “se” bør fem behov være dekket: sosial anerkjennelse, opplevelse av resultat, opplevelse av at arbeidet er betydningsfullt, trygghet og støtte, sier Britt Moe og avslutter sitt halvtimes foredrag med å ønske Bacheparken lykke til videre med Verdiuka 2000.

Seks temaer på fem dager
er planlagt av ei tverrfaglig gruppe bestående av ni medlemmer. Temaene er: Å være hjelper. Motivasjon til refleksjon. Når brukeren ikke vet sitt eget beste. Erfaringer som pårørende. Hvordan er det å bo på vår arbeidsplass? Temaene har klare paralleller til pleie- og omsorgsseksjonens arbeid med kvalitetsforskriften fra departementet, som blant annet går ut på å vise respekt for andres livssyn, mulighet for privatliv, og å skape forskjell på hverdag og helg.

– Det var ikke vanskelig å skaffe foredragsholdere til Verdiuka vår, sier en blid Ann Tove Stegen.

– Vi trenger fra tid til annen å ta fram og blåse litt støv av verdibegrepet. Verdier må omsettes i handling, ellers er de ikke noe verdt, mener Ann Tove, som kan se tilbake på ei verdiuke med svært godt oppmøte både av hjemmehjelpere, lege, ergo- og fysioterapeuter, vernepleiere, hjelpepleiere/omsorgsarbeidere, sykepleiere, bioingeniører, beboere, pårørende og representanter fra eldrerådet.

Publisert i 2000.

Legg igjen en kommentar