Bedre å drømme enn å dømme

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

afrikansk lilje

Når du drømmer spiller du gjerne hovedrollen.
Når du dømmer har gjerne en annen hovedrollen.

Luftslott med pengetre
Drømme kan du gjøre både med åpne og lukkede øyne. Sovedrømmen lever gjerne sitt eget liv, og det gjør også dagdrømmen til tider. Å få satt merkelappen dagdrømmer på seg er ikke udelt positivt: En dagdrømmer bor kanskje i et luftslott med et frodig og hurtigvoksende pengetre i hagen. Et tre som nesten vokser til himmels.

Tankeflukt, bevisst eller ikke, kan skape luftige og dype drømmer. Lukk øynene, drøm deg bort og du kan på null komma niks reise til månen eller ned på havets bunn. Det er ingen grenser, det er gratis og det er morsomt. Noen ganger går jo også drømmer i oppfyllelse. Å drømme er en viktig del av livet, så drøm deg gjerne bort både titt og ofte.

Du drømmer du, Baktusbror
– Når det blir hus i alle tennene bortover – da Karius, da kan jeg sitte som en konge i huset mitt og se utover hele byen.

– Du drømmer du, Baktusbror, sa Karius en smule oppgitt.

Smertemakerne Karius og Baktus hugget og hakket hull i hvit tannemalje. Da Jens endelig hørte på mora sin ble de små bustehodene børstet vekk, spyttet ut og sendt på jordomseiling. En slik seilas er også en drøm for noen. Og kanskje noen også møter drømmeprinsen i en hvit og smekker seilbåt ute på det åpne hav eller i ei lun vik?

Meddommer blir motdommer
Å bli dømt er ingen drømmesituasjon. Ryktene trenger ikke å være troverdige. Vi har bare lyst til å tro på dem.

Se og hør. Vi synser, vi gjetter og vi påstår. Vi mener å vite enda vi ikke vet. Tankene kan ikke ses eller leses, men vi ser og hører det vi vil se og høre. Ordene høres og tolkes. Handlingene ses og tolkes. Er du ikke med meg, er du mot meg. Vi dømmer folk nord og ned. Vi dømmer som uopplyste dommere. Vi blir folkedomstolsmedlemmer. Meddommer blir motdommer. Vi trer hetta over hodet og sender folk rett i gapestokken uten rettferdig rettergang. Vi blir noen ganger ulv i fåreklær, som med glefsende kjeft snerrer og tuter med ekte og uekte ulver. Løgn blir sannhet. Ord i fri flyt. Vi deltar med stor iver i hviskeleken. Forferdelig fengslende.

Sceneteppet går opp. Svart-hvitt verden får et gråskjær over seg. En sjarmerende og fargerik fyr dukker opp ved scenekanten. Han har en beskjeden birolle, men stjeler hele showet. Helten og skurken bytter plutselig roller. Den sleipe skurken er snill og ærlig. Helten var kjøpt og betalt, og dolket feigt sine venner i ryggen. Han faller med et brak ned fra sin høye hest. Så feil kan vi altså ta.

Sceneteppet går sakte ned over livets scene.