Blodig regnskap i pluss

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

nett hvit blomst med bie

I løpet av året vil jeg ha gitt blod over 150 ganger. Det blir over 75 liter blod, ja, jeg ser for meg hele 38 toliters melkekartonger på rad og rekke fylt med livgivende blod!

Jeg fortsetter regnestykket med plusstegn foran. Hvor mange har mitt blod har gitt et bedre liv eller kanskje reddet? Et svar med to streker under er det umulig å sette. En tallmagi. Noe magisk. Å vite at mitt blod kan gi liv til et annet menneske skaper naturligvis en god følelse.

Jeg selv får en fin helsesjekk fire ganger i året. Dessuten er det alltid hyggelig å besøke Blodbanken. Der blir du møtt med smil og takknemlighet. Spørreskjemaet fylles ut med utallige svar, så et stikk i fingeren og måling foretas. Nok et tall kommer fram på skjermen.

Ei nål i armen, vips så flyter blodet i en liten slange ned i en pose. En spesiell utavkroppenopplevelse, hvor mange følelser strømmer rundt i meg. Tappert lar jeg meg tappe. Og når noe renner ut er det kjekt at noe renner inn også. Drikke blir satt fram, og så er det bare å lukke øynene og drømme seg bort i noen minutter mens den gode gjerningen gjør seg selv.

Som takk for innsatsen får giveren en nyttig presang, alt fra glass til et klesplagg, som gjerne er pyntet med en søt bloddråpe. Med plaster på såret, litt blek og blodfattig, men med et bankende hjerte rusler jeg lett ut av sykehuset og vet at noen vil ha stor glede av blodet mitt. Hva mer kan jeg ønske meg?

Sykehuset derimot ønsker seg flere blodgivere. Gled en annen ved å gi litt av deg selv. Ring 32 80 37 43 den dag i dag!

Blodfattige Norge
Norge mangler 30 000 blodgivere, og landet med sine 90 000 blodgivere ligger på tredje nederste plass i Europa når det gjelder å gi blod.

Blodforbruket øker for hvert år, mens antall blodgivere holder seg stabilt. Fortsetter det som nå, vil det ikke være nok blod igjen om tre år.
(NTB).