Drammen årgang 2036

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Ypsilon nettBadet i høstsol speiler Ypsilon seg i Drammenselva.

Jeg våkner til nok en solfylt, morsom og innholdsrik dag. Kalenderen viser 15. juni 2036.

I leilighetshotellet har jeg booket inn to gamle klassekamerater, som er kommet for å besøke barndomsbyen. Nå sitter vi rundt kjøkkenbordet og planlegger dagen mens vi spiser en energirik frokost, som er levert ved døra. Etter måltidet blir matrester og annet søppel puttet i et hull i veggen, som etter rask resirkulering varmer opp leilighetskomplekset. I det vi låser døra setter roboten i gang med husarbeidet.

Rundtur og opptur
Vi hopper, mer eller mindre elegante, på bybanen. Den går hele døgnet og koster ingenting. Elsykler og tråsykler er også til gratis utlån. Sentrum er bilfritt, da alle elbilene står utenfor bykjernen og lades opp i varme fjellhaller.

Vi går av bybanen i neste sving og tar turen gjennom lekeplassen til den landskjente botaniske hagen Eden. Utallige ekorn og fugler holder til i trærne, og i store bed trives planter og blomster. Mette av dufter og fargeprakt, men sultne på mat, rusler vi bortover elvepromenaden til Holmennokken. På veien tar vi en liten avstikker opp i handlestrøket, hvor vi lar oss friste av et spennende vareutvalg – og kjøpte varer blir naturligvis fraktet til hjemmeadressen.

Utenfor nokken er et høyt, roterende utkikkstårn plassert i elveskillet. Vi heises ned i akvariet, hvor vi ser alle de lokale fiskene, mens eksotiske fiskeslag svømmer i egne bassenger. Så tar vi heisen opp i tårnet og fiskerestauranten. Restauranten roterer sakte rundt og vi nyter både mat og utsikt.

På en annen planet
Pensjonistuniversitetet låner fine lokaler på universitetsområdet, som ligger vegg i vegg med Nybyen. I dag kommer tidligere statsminister Jens Stoltenberg for å fortelle om den politiske utviklingen de siste 25-årene. Takket være bybanen er vi raskt på plass i det store auditoriet.

Mer skal opplevelses: på elsykler triller vi bort til kinoen, hvor de viser Drammen Broadcasting Corporations (DBC) siste film. Den er fra Drammens nye vennskapsby, Godbo, som ligger på planeten Gitte. Nå lærer flere drammensere seg gittersk for å kommunisere med de nyoppdagede skapningene som er vennligsinnede, tvekjønnet, bleke og hårløse. Vår klode har utrolig mye å lære av deres levemåte på den grønne planeten, hvor krig er et ukjent begrep. For dem er det helt hinsides å drepe og ødelegge både hverandre og kloden sin.

Helseholmen med hotell
Etter en opphetet debatt havnet det nye helsehuset på Holmen. I dag er alle drammensere og folk fra nabokommunene svært fornøyde med beliggenheten og at det gamle sykehuset er omgjort til student- og eldreboliger. Rundt helsehuset er det opparbeidet flotte parkanlegg og badeplasser både til elva og fjorden. En venn er nyoperert og ligger på Drammen helsehus. Overraskende nok er han allerede på beina og har flyttet inn på helsehotellet, som ligger i de gamle kornsiloene. Vi finner en ledig benk med flott utsikt utover Drammensfjorden, som gjør at praten får et vindfullt og friskt vidsyn på livet.

Helsehuset har landets beste helsepersonell og forskere, og dette inspirerende miljøet har også stor tiltrekningskraft på fagpersoner fra utlandet. Ja, Drammen huser utallige kunnskapsbedrifter og næringslivet blomstrer som aldri før. Spennende arbeidsplasser og et rikt kulturliv skaper stor aktivitet i byen både på dag- og kveldstid, og nattetid med.

Så går sola ned bak åskammen. Sultfølelsen stiger og vi finner et spisested i nærheten av leiligheten. Vi plukker smakebiter fra flere verdenshjørner, og mette og fornøyde er den korte veien til senga lett å gå. I morgen blir det en oppløftende oppdagelsestur – i Drammensmarka.