Jakten på tidstyven

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

hvite tulipaner

Mobilen ringer! På offentlige steder: i teateret, på kino, i begravelser, i selskaper, på møter og noen telefonister tror visst de sitter alene i en tom og førerløs buss.

På bussen surresnakker sidemannen i mobil. Fri meg fra å høre.
Bak meg deler ei pratsom dame livshistorien sin med medpassasjerene. Over bybrua går en ung mann, som skriker inn i mobilen og henger sin mor opp etter veggen med illsinte ord. Fri oss fra å høre.

Tidstyver
Møtekulturen har forandret seg mye i vår elektroniske verden. Tidligere kunne man sitte og “tygge” tanker. Utallige tannmerker på blyanttuppen og kruseduller på arket var noen ganger synlige tegn på at tankene fløy ut av rommet og slo seg ned på mer spennende jaktmarker.

I dag har gjerne møtedeltakerne oppslåtte laptoper og viberende mobiler, som summer som illsinte bier i lommene. Se meg, hør meg, les meg, svar meg! Nå, ellers stikker jeg. Alt haster, selv ting som ikke haster. Det er fullt mulig å slå av mobilen og ikke svare på e-postene som tikker inn nesten like regelmessige som hjerteslagene. Å være opptatt, å være utilgjengelig, én time eller to går som regel fint.

Det neste blir at man også er tilgjengelig på svømmeturen. Da er kjekt med ei snerten mobilsvømmehette eller ei vanntett mobilveske, som kan festes rundt hodet eller livet. Denne moten kommer nok til å spre seg som ringer i vannet.

Tilstedeværelse
Vær til stede. Vis respekt for andres tid. La vær og løp ut av møterommet og slipp å bli oppdatert hver gang du vender tilbake. Jeg er sikker på at hvis møtedeltakerne er til stede – her og nå – så blir møtet mer effektivt og meningsfullt. Og når møtet er over kan man svare ALLE som har ringt eller skrevet.

Der er du og her er jeg. Akkurat nå sitter vi begge og leser de samme ordene. Morsomt. Men så forsvinner du kanskje ut på sidelinja: Telefonen ringer. Noen vil slå av en prat. På radioen spilles en fengende melodi som henter fram gode minner. Det er utallige muligheter for å bli dratt ut av øyeblikkets gjøremål.

Våre personlige møter er ofte flyktige. Den tida vi har sammen kommer aldri tilbake. Ta vare på stunden. Her og nå. Plutselig er besøkstida over. Gjesten går ut av huset og lukker døra stille bak seg.

MEN: Verden er ikke svarthvit, og mange ganger kan det naturligvis være bedre å være rund enn firkantet. Mobilen må være på og du tilgjengelig ved sykdom, hasteoppdrag eller annet som krever full oppmerksomhet og tilgjengelighet.

MEN: De fleste av oss behøver ikke å være tilgjengelige 24 timer i døgnet eller i et møte. Svarer jeg ikke når du ringer? Legg igjen en beskjed, så ringer jeg deg opp igjen –

med glede!