Kina under en grå himmel

Tekst, foto og film: Birgitte Simensen Berg

Ni hoa (god dag) og tsje-tsje (takk). Bli med til Shanghai og Beijing! Men ta med deg dine beste lunger, da forurensningen er stor. Gjennomsnittsalderen er 72 år, og mange dør av lungekreft som skyldes forurensning og røyking.

Se artikkelen i Byavisa Drammen.

Kina Shanghai rundkjøring1. oktober feiret kineserne sin nasjonaldag, og et par uker etterpå blomstrer det fremdeles. Her er den fargerike rundkjøringa i Shanghai i nærheten av TV-tårnet.

Kina Shanghai tv-tårnetPå toppen av TV-tårnet, Oriental Pearl Tower, er det god utsikt over Shanghai. Gulvet er gjennomsiktig, og litt skummelt å sitte eller stå på, der man skuer flere hundre meter rett ned. Vel nede besøker vi Shanghai History Museum.

Kina Shanghai skyskrapereSkyline i Shanghai sett fra strandpromenaden The Bund. Skyskraperne er bygd på sumpområdet ved elva Huangpu. Ganske dristig, spør du meg. 

Kina Shanghai2Gamlebyen i Shanghai i forgrunnen med sine buede tak, og bak moderne skyskrapere. Ei tid for alt. Også et besøk i Bygudens tempel fra 1400-tallet og på tehuset, hvor vi smakte på blomsterteen Romeo og Julie.

Se film fra Bygudens tempel, Gamlebyen i Shanghai.

Kina Shanghai gulvfliser Kina Himmelens tempel veggmaleriKunst på både gulv og vegg: her er veggfliser i Bygudens tempel, Shanghai, og veggmaleri i Himmelens tempel, Beijing.

Kina Shanghai1Tohjulinger av ymse kvalitet. Her er det ikke snakk om EU-krav. Og ikke brukes det hjelm heller i et trafikkbildet, som kan pusten fra noen og enhver.

Kina ShanghaiGartneren svinger hekksaksa, og tryller fram flotte delfiner, fisk og pingviner.

Kina vannbyen klestørkEt besøk i vannbyen  Zhujiajiao utenfor Shanghai. Her henges klærne til tørk på syklene som står parkert i gata.

Kina vannbyenKanalene snor seg fram i Vannbyen, og små kafeer, butikker og boliger har nærkontakt med vannet.

Kina vannbyen kanal og boliger

Kina Shanghai vannbyenEn ung kunstner finner motiver ved kanalens bredde.

Kina skilpaddeSkilpadder kjøpes og slippes ut i kanalen. Så fiskes de opp igjen, og selges på nytt. Og slik fortsetter det: i vann og opp på land. Fangenskap og frihet. Ringen er sluttet.

Kina liten guttEn liten gutt med tversoversløyfe besøker Himmelens tempel. Ettbarnspolitikken ble avsluttet i 2015, så nå er det lov å få to barn.

Kina hvilestundUtenfor Himmelens tempel slapper folk av. En original seng for minstemann, som fungerer bra for både sønn og far.

Se film fra trimaktiviteter i én av Beijings parker.

Kina kortspillLitt bortenfor det sovende barnet, spiller de eldre kort. Kineserne er flinke til å bruke parkene sine til avslapping, trim, lek og spill.

Kina Den himmelske freds plassDen himmelske freds plass er verdens største «torg». Ved plassen ligger også Maos mausoleum.

Bli med på en runde – Den himmelske freds plass  – sett gjennom filmkamera.

Kina Den forbudte byDen himmelske freds plass, verdens største torg på 40 hektar og som kan romme én million mennesker, og Den forbudte by besøkes. Soldater passer på utenfor Den forbudte by, hvor maleriet av Mao blir byttet ut hvert år – da henges det opp et nymalt bilde. 

Kina Den forbudte by1

Kina gammel mannMange kinesere ikler seg caps med den røde stjerne. Her besøker en eldre mann Den forbudte by, hvor palasset er fra 1420.

Kina emaljeverkstedVi besøkte både perlebutikk, silke- og emaljefabrikk. Et møysommelig arbeid ligger bak hvert plagg og hver gjenstand.

Se film, hvor silkeormenes tråder vikles på sneller.

Kina sommerpalasset lotusblomsterLotusplantene har sett bedre dager, der de vokser i innsjøen, som er laget av tusenvis av slaver. I bakgrunnen ses enkekeiserinnes Sommerpalass. Hele det keiserlige hoff forflyttet seg hit i sommerhalvåret.

Kina sommerpalasset skrivingEn fin måte å holde skrivekunnskapene ved like. Ved hjelp av vann og svamp lager mannen kunstneriske skrifttegn. Miljøvennlig er det også, vips, så er tegnene borte vekk. Bare en våt, liten flekk før også den forsvinner.

Se film, hvor mannen lager vakre skrifttegn utenfor Sommerpalasset.

Kina sommerpalassetVi tar båt fra Sommerpalasset. Den kunstige Kunminginnsjøen er én til én og en halv meter dyp.

Se film fra innsjøen og marmorbåten som enkekeiserinnen fikk bygget.

Kina rickshawVi fraktes med rickshaw, sykkeldrosje, rundt i Hutongen, hvor gatene er smale og husene små og enkle. Vi er på hjemmebesøk hos en familie som bor på 20 kvadratmeter, uten dusj og do. Maten smaker svært godt, så har også husfrua jobbet som kokk i 30-40 år.

Beijing Zoo panda spiser bambusPandaen vil være alene, og i Bejing Zoo har bjørnene stor tumleplass. De føder to-tre barn, men har bare omsorg for den ene. Selv om de er noen einstøinger, er de ganske søte å se på. 30 kilo bambus står på den daglige menyen. 

Se film med pandaen i hovedrollen.

Kina murenDen kinesiske muren ved Mutianyu er turens høydepunkt, bokstavelig talt. Bygget for over to tusen år siden og på hele 8.858 kilometer! Vi kjører i samme taubanegondol som Michelle Obama, og så rusler vi i flere timer på muren. Det er hele 22 vakttårn fordelt på denne delen av muren, som strekker seg over to kilometer. Tusenvis av trapper ned til utgangspunktet merkes godt på beinmusklene.  

Bli med på tur på Den kinesiske mur.

Kina Den kinesiske mur4

Publisert i Byavisa Drammen.

Legg igjen en kommentar