Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg
Syltelæreren hadde stått opp klokka 6.00, og sju halve grisehoder hadde putret i kokende vann i morgentimene. Nå lå de og dampet på tallerkener, klare til å bli plukket i – kjøtt i én bolle og fett i én annen.
Krydder var blandet i ei skål, kyllingkjøtt, svor, gelantinflak i hver sine skåler. Forkle på, fuktig glasshåndklær i boller, og så var det å legge i – lag på lag.
– Husk å krydre og husk på gelantin!, sier syltelæreren både titt og ofte, og to læringer gjør så godt de kan.
Bollen er full, og så toppes det hele med et lokk av svor. Simsalabim. Fram med hyssingen.
Så surres det rundt og rundt, hardt! Og så knytes enden fast.
Her er syltene surret og klare til å trekkes i cirka én times tid.
Regner med at syltene føler seg i en presset situasjon. Her skal de ligge ei lita tid før de får en tilværelse i saltlake.
Så da kan jula komme. Finn fram godt brød, meierismør og den beste sennepen du har. Jeg tar med hjemmelaget sylte!!!