Er og kan det meste – Åskollen skoles Rigmor Vatne i et nøtteskall

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Fakta:

Rigmor Vatne er født 13. mai 1937 på Lillehammer. Hun tok utdannelse ved lærerskolen i Kristiansand, og senere tilleggsutdannelse i kroppsøving, norsk og småskolepedagogikk.

  1. juli 1959 ble hun tilsatt i Skoger kommune, ved daværende Nøsted skole, som etter kommunesammenslåingen i 1964 ble til Åskollen skole. I 1996 fikk Rigmor Vatne Drammen kommunes Arbeidsmiljøpris som bestod av diplom og et litografi av Jarle Rosseland.

Åskollen skole startet i 1869 – 118 elever fikk undervisning i stua til Herman Hansen i Svelvikveien. I dag ligger skolen i Tverrliggeren 10, har 15 klasser, cirka 350 elever og cirka 50 voksne.

På den siste skoledagen før sommerferien skjedde det noe helt spesielt på Åskollen skole. Kolleger, rektor, kommunaldirektør for undervisningssektoren og ektemann var benket rundt et hesteskoformet bord. Rigmor Vatne satt i høysete med ektemannen Jørgen på venstre side og Kari E. Høyer på høyre side, og tok i mot gode ord i form av taler og gaver i form av blomster og et Nøstetangen-glass. Rigmor takket kollegene varmt for glasset, som hun samler på og hvor det var inngravert initialene RV.

Hvorfor all denne oppmerksomheten?
– 40 år er ingen alder, men 40 i arbeidslivet står det respekt av, og enda mer fantastisk er 40 år på samme arbeidsplass, roste lærerkollega Tone Ulltveit-Moe.

– Jeg syns det er flott å ha vært på samme skole i 40 år. En elev spurte meg for litt siden hvor lenge jeg har jobbet her. Da jeg fortalte at jeg hadde vært her i 40 år, sa de: Åh, da må du ha likt deg veldig godt! Og det har jeg, var Rigmors kommentar. Hun startet talen sin med å definere ordet tid – også fra elevmunn:

– Tid er noe vi har, så vi ikke skal bruke alt på én gang! Og avsluttet med å lese diktet “Livets vev”, hvor to av versene lyder som så:

– Vi slår innslag i veven fra første dag,
for renning og lengde er klar.
Ubestemmelig er retningen skyttelen tar,
men litt etter litt et mønster den har.

Vi smetter inn tråder mens tiden går
av forskjellige slag og nyanser.
Så mange slag innslag veven får
fra ting vi i livet sanser.

Undervisningsinspektør Liv Lindeman framhevet noen av Rigmor egenskaper:

– Hun er hjelpsom og positiv, samvittighetsfull og miljøskapende. Hun er et håndarbeidsmenneske, en god kollega og en dyktig tilrettelegger av et stimulerende klassemiljø. Hun er entusiastisk og omstillingsvillig, noe som er viktig i en skole som er i stadig forandring.

– Et viktig stikkord for Rigmor er kreativitet. Skolen og samfunnet har forandret seg, men Rigmor har hele tida gått i takt og tatt utfordringer på strak arm: L-97 er Rigmors femte læreplan. Rigmor viser omsorg og ansvar for arbeidsplassen og kolleger, sa Tone Ulltveit-Mo videre i talen sin, hvor hun hadde flere stikkord for å karakterisere Rigmor:

– latteren sitter løst, hun har rett kommentar på rett plass og ser det komiske i situasjonen. Med en blomsterbukett takket Kari E. Høyer Rigmor for lang og trofast tjeneste i kommunen.

– Du har møtt og taklet utfordringene under samme tak, sa Høyer, som spådde at i det neste århundre vil det nok kanskje bli en annen arbeidsmoral med hyppigere jobbrotasjon.

Showbusiness, kateterbiting og nedtrapping
– Jeg syns det er så moro. Det er masse utfordringer og aldri en kjedelig dag. Nå er lærerne også personer, før var vi bare lærere. Det morsomste er hele tida å møte ungene, som er mer åpne i dag enn tidligere – både på godt og vondt, innrømmet Rigmor.

– Det er også mer støy i dag, og en lærer bør helst være i showbusiness: det går ikke lange stunden før de syns ting er kjedelig. Så måtte Rigmor gå tilbake til plassen sin øverst i hesteskoen:

– Jeg visste at de skulle markere 40-års jubileet, men ikke så voldsomt. Mellom talene, de høye smørbrødene og marsipankakestykkene var det også selvkomponert sangtekst, hvor ett av versene lød som følger:

Men det rare er at Rigmor er så ung, både humor’n og replikken har jo schwung. Med nål og tråd og symaskin hun syr i bomull, taft og lin. Og alle syn’s at Rigmor, hu er fin!

Til høsten blir Rigmor Vatne klassestyrer for 7. klasse, men har bestemt seg for å trappe litt ned på jobbinga.

– Jeg merker at ikke alt går så fort som før, men jeg har tenkt å bite meg fast i kateteret litt til og tar ett år av gangen, sa 40-års jubilanten Rigmor Vatne. Så når høstmørket setter inn får hun kanskje mer tid til sine mange hobbyer som søm, strikking, maling og lesing?

Publisert i 1999.

 

Legg igjen en kommentar