Norges beste brannvesen

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Faktastolpe:

Drammensregionens brannvesen IKS:

1) Eget rettsobjekt – IKS

2) Fire eierkommuner

3) Areal 668 km2

4) Cirka 90.000 innbyggere

5) Omsetning cirka 59 millioner kroner

6) 105 fast ansatte

7) 57 deltidsansatte

– Vår målsetting er å bli blant de ledende brannvesen i Norge, sa brannsjef Torgeir E. Andersen i sin avslutningstale under markeringa av det nye interkommunale selskapet Drammenregionens brannvesen. For å nå denne ambisiøse målsettinga har kommunene Drammen, Lier, Sande og Svelvik slått seg sammen for å yte best mulig service, som vil gi større sikkerhet og trygghet til kommunenes innbyggere.

Drammensregionens brannvesen IKS, som ble etablert 1. januar i år, er Norges eneste brannvesen med et ikkepolitiske styre, blant annet med to representanter fra næringslivet.

Hvorfor nytt selskap?
Brannsjef Torgeir E. Andersen trekker tråder både bakover i tid og framover:

– Brannvesenet må være tilgjengelig på svært kort varsel. Risikobildet endrer seg fort i dag, hvor vi opplever økt risiko for større ulykker på vei, jernbane og sjø. Eldrebølgen er også et satsingsområde. En bedre utnyttelse av spisskompetanse og spesialutstyr krever godt samspill og effektiv utnyttelse av deltidsansatte og faste mannskaper. Som igjen gir større økonomisk effektivitet og økt kvalitet på den jobben som gjøres. Fokus må hele tida ligge på brukernes behov, noe som er helt grunnleggende for å få det hele til å fungere. Det er mye å gjøre framover, men det er viktig “å skynde seg langsomt”, understreker brannsjef Andersen.

Veien videre
Å vokse seg stor gir både fordeler og utfordringer. Fire kommuner skal nå samkjøres og i den nærmeste framtid er dette noen av arbeidsoppgavene: Å javne ut ulik lønn og godtgjøring. Til neste år skal ny felles brannordning behandles politisk. En felles og større 110-sentral skal diskuteres, og feierseksjonen må innføre like innkrevningsmåter og rutiner. Kanskje blir også Røyken kommune inkludert i brannfellesskapet.

– Vi har et potensiale til å bli større enn det vi er i dag, men initiativet må komme fra kommunene som har lyst til være med, sier brannsjef Torgeir E. Andersen, som ser som en av sine viktigste lederoppgaver å få alle til å spille på lag og samordne dagens forskjellige brannkulturer.

Fri oss fra ilds lue og vanns våde
Talerne stod i kø og trippet for å lykkeønske det nye selskapet. Her er en smakebit av talene:

Bjørn Husemoen (leder av representantskapet):
– Trygghet og kvalitet settes over alt, og vi får et effektivt korps som kan vise til økonomiske besparelser til glede for alle kommunekasser.

Nils Fredrik Wisløff (rådmann i Drammen kommune):
– I kriser har brannvesen og by et sterkt forhold. Det er viktig at brannvesenet har kvalitet og kompetanse til å løse samfunnsoppgaver. Målet er å bygge tillit og få til et samarbeid med fire kommuner.

Ulla Nævestad (ordfører i Lier kommune):
– Tror dette blir en vinn-vinn situasjon. Det er betryggende å ha et godt fungerende brannvesen.

Karl Einar Haslestad (ordfører i Sande kommune):
– Det er godt å komme inn i et fellesskap, som skal bli landets beste. Prosessen har gått forbildelig bra. Nå kan vi møte utfordringene på en bedre måte enn om vi hadde stått alene. Torgeir (Andersen) og Tony (Ugstad) er dyktige og gode ambassadører.

Knut Erik Lippert (ordfører i Svelvik kommune): –
Prosjektet for 10-12 år siden endte i ingenting. Innbyggerne i Svelvik går nå en tryggere framtid i møte takket være dyktige brannkonstabler.

Sigurd Osberg (biskop i Tunsberg bispedømme):
– Fri oss fra ilds lue og vanns våde. Alle frykter at brann skal ramme oss. En større og slagkraftig enhet er prisverdig. Tidligere har jeg fått en brannhjelm med fartsstripe og gullskrift, som de 10 barnebarna setter stor pris på.

Christine Fossen (politimester i Søndre Buskerud politidistrikt):
– Vi er samarbeidende etater. Politiet er hakk i hæl brannvesenet, om ikke foran, på åstedet. Brann og politi er alltid beredt, 24 timer i døgnet. Vi skal skape trygghet. Til dette kreves det menneskelig ressurser, som gjør de riktige tingene: dette er den store utfordringen. Vi håper på et godt samarbeid i tida framover.

Gjermund Nymoen (leder Drammen brandkorpsforening): –
Takk for den strålende jobben som er gjort. Det er et stort skritt i riktig retning. Vi har mange saker å gripe fatt i, blant annet lik lønn for likt arbeid. Å få til visjonen om Norges beste brannvesen krever et godt arbeidsmiljø med respekt, likeverd og toleranse. Da kan vi bli et kjempebra selskap.

Harry Grønli (leder for pensjonistforeningen) ønsker det nye selskapet lykke til.

Petter Due (DBE, tidligere brannsjef i Sandefjord):
– Jeg har lang erfaring i mislykket samarbeid, og reiser land og strand rundt og opplever mange gode argumenter for ikke å samarbeide. Dette distriktet er et fyrtårn. Andre kommuner kommer til å strømme hit for å “se” de gode løsningene. Dette selskapet vil gavne befolkningen og være til velsignelse for hele regionen.

Publisert i 2002.

Legg igjen en kommentar